top of page

zachte drempel crèche, peuterklas:
​
Onze school werkt nauw samen met de crèche 'mini miniMAKZ' gelegen in onze school. Wekelijks komen de peutertjes uit de crèche in de peuterklas een activiteit volgen. Op die manier is de overgang naar de 'grote school' wat eenvoudiger.
​
​
​
​

slaapklasje
​
De instappertjes hebben over de middag de kans om wat bij te slapen in ons slaapklasje.
​
Voor- en naschoolse opvang, studiebegeleiding
​
De opvangmama's staan dagelijks om 7:30 paraat om onze leerlingen op te vangen. Na school is er mogelijkheid tot avondopvang tot 18:00, op woensdag tot 16:00.
Op maandag, dinsdag en donderdag geven de leerkrachten van 16:00 tot 17:00 studiebegeleiding.
De nieuwste werkmethodes
​
Basisschool miniMAKZ staat niet stil op vlak van onderwijsvernieuwingen. We blijven ons steeds ontwikkelen, we blijven steeds streven naar kwaliteit. Jaarlijks worden de werkmethodes geëvalueerd waardoor de nieuwste werkboeken worden gebruikt.
​
Praatrondes en onderzoek
​
Een aantal keer per week houden we een praatronde in de klas. We willen een zachtere overgang maken tussen thuis en school. We willen eveneens alles bespreekbaar maken, zo krijgen onze kinderen de kan om te durven spreken en hun mening te geven.
De praatronde start al bij onze allerkleinste vriendjes, dikwijls worden praat- en toonronde aan elkaar gekoppeld.
In de hogere klassen brengen we ook het nieuws binnen via de actuaronde. Ook onze thema's van W.O. worden in onze praatrondes opgestart.
Uit deze praatrondes ontstaan er onderzoekjes. Onze thema's worden verder onderzocht/uitgediept. Dit gebeurt individueel of in groep en de werkstukken worden dan op verschillende manieren gepresenteerd.
​
STEM en ROBOTICA
​
STEM (science, technology, engineering, maths) is niet alleen leuk, we leren ook stil te staan bij de sterk technische en wetenschapelijke ontwikkelingen in de maatschappij.
Leren van een robot, leren met een robot of robots bouwen. De technologie staat niet stil en wij gaan als school mee.
​
​
​
​
​
LIST - Lezen is TOP!
​
LIST staat voor lezen is TOP! Het doel is om de ontwikkeling van onze lezers en het leesplezier te bevorderen.
Een boek lezen voor het slapen gaan is niet langer de normaalste zaak van de wereld. Kinderen lezen steeds minder en oefenen daardoor minder. Leerlingen krijgen moeite met lezen en hun motivatie neemt daardoor ook af.
Door ons LIST-project gaan kinderen dagelijks 25 minuten effectief lezen:
* in het kleuter lezen de juffen voor
* in het 1ste leerjaar doen we aan koor-lezen, duo-lezen en zelfstandig lezen
* in het 2de leerjaar Hommel-lezen (hardop ondersteund en makkelijk lezen)
* vervolgens gaan we over tot stillezen (individueel)
Kindjes die moeilijker lezen worden ondersteund van juf of een leesouder.
​
​
​
Emotionele ondersteuning en mindfulness
​
Kinderen zijn bezige bijtjes en hebben drukke dagen waarin veel ‘moet’. Spelen, eten, huiswerk maken, bewegen, omgaan met anderen,… Altijd maar verder doen en heel veel van die dingen gebeuren op automatische piloot. Men staat niet stil bij hoe het aan de binnenkant van het lichaam gaat. Ook is men vaak bezig met wat nog komen moet of wat al geweest is en krijgt het Nu-moment geen aandacht. Dit kan o.a. leiden tot stress, piekeren, een druk hoofd, moeilijk kunnen concentreren, weinig zelfvertrouwen, een onrustig lichaam en met emoties geen blijf weten.
Mindfulness helpt je om bewuste aandacht te geven aan het NU. Wat voel ik, welke gedachten gaan er door mijn hoofd en wat doet dat met mijn lichaam.
​
​
​
​
Outdoor education:
​
Outdoor education is actief en echt leren in de buitenlucht. Want buiten leer je nu eenmaal beter.
We trachten via verschillende werkvormen de buitenomgeving als een verlengde ons klaslokaal te gebruiken.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Dreamteams:
​
Als basisschool zetten wij enorm in op de werking van onze dreamteams.
Leerlingen krijgen de verantwoordelijkheid voor een taak die aansluit bij hun eigen interesses en mogelijkheden. Zo hebben we een dierenteam, zorgteam, MOS-team, EHBO-team, klusteam, opruimteam,...
​
​
​
​
​
​
​
​
​









bottom of page